Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Οργανωνόμαστε χωρίς χαρτί .... Ψηφιακό Ημερολόγιο Δακάλου!

   

Μια νέα χρονιά πλησιάζει και σε λίγο όλοι θα ετοιμαζόμαστε για τη νέα σχολική χρονιά. Ένα από τα πρώτα πράγμματα που ετοιμάζει ένας εκπαιδευτικός είναι το ημερολόγιό του ή το ντοσιέ του το οποίο θα γεμίσει με προγραμμάτα, μαθήματα, ιδέες, σκέψεις και θα τον κρατήσει οργανωμένο μέσα στη χρονιά.
 
  Όμως αυτή η χρονιά μας βρίσκει φορτωμένους με τις εμπειρίες μιας καραντίνας διαρκείας στην οποία όλοι οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν διαδικτυακά αξιοποιώντας και μαθαίνοντας διάφορα ψηφιακά εργαλεία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε κάποιες ή πολλές από τις δραστηριότητές μας σε ψηφιακή μορφή συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού με θετικά αποτελέσματα και για το περιβάλλον και ... για την τσέπη μας!

 Ανάμεσα σε αυτά είναι η χρήση tablet με ενεργές γραφίδες στα οποία μπορεί κανείς να γράψει απευθείας επάνω τους με τέτοια ακρίβεια όσο αν έγραφε με κανονικό χαρτί και μολύβι! Γιατί όχι λοιπόν να μην αντικαταστήσει κανείς το παραδοσιακό χάρτινο ημερολόγιο με ένα ψηφιακό στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απευθείας επάνω του με τη χρήση ενεργής γραφίδας και το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια;

Τι είναι ένα Ψηφιακό Ημερλόγιο Δασκάλου;

Το ψηφιακό ημερολόγιο δασκάλου είναι ένας ψηφιακό εργαλείο παραγωγικότητας, το οποίο μπορεί να έχει κανείς συνέχεια μαζί του, στο tablet του, και του παρέχει ψηφιακό χώρο για τις σκέψεις, τα μαθήματά και τους στόχους του.

Στην πραγματικότητα είναι ένα αρχείο pdf το οποίο είναι σχεδιασμένο να προσωμοιάζει όσο γίνεται σε ένα κανονικό ημερολόγιο και περιλαμβάνει σελίδες για τον προγραμματισμό και την οργάνωση μαθημάτων, δραστηριοτήτων, σημειώσεων, σκέψεων και ιδεών τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο. Παράλληλα όμως έχει σελιδοδείκτες, οι οποίοι λειτουργούν σαν κουμπιά και βοηθούν να περιηγείται κανείς εύκολα από τη μια ενότητα στην άλλη. Τέλος, με την ψηφιακή γραφίδα μπορεί να γράψει απευθείας ψηφιακά επάνω του.

 

Ένα ψηφιακό ημερολόγιο μπορεί χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε android tablet ή ipad. Όμως, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται:

  • Μια εφαρμογή ανάγνωσης pdf στην οποία υπάρχει η δυνατότητα να σημειώσει επάνω τους και παράλληλα να γίνεται χρήση των υπερσυνδέσμων του κειμένου (π.χ. Noteshelf, Notability, Goodnotes, Xodo).
  • Μια ενεργή γραφίδα, όπως το spen, το apple pencil ή οποιαδήποτε άλλη συμβατή.

Φυσικά, η ψηφιακή του μορφή δεν αποκλείει τη δυνατότητα εκτύπωσης των σελίδων που προτιμάει κανείς και τη χρήση του στη φυσική τους μορφή με χαρτί και μολύβι. Επιπλέον, μέσα από την εφαρμογή υπάρχει η δυνάτοτητα κοινοποίησης της κάθε σελίδας του ημερολογίου, μαζί με τις σημειώσεις που έχει επάνω, είτε ως email είτε ως μηνυμα καθώς και η εκτύπωσή τους.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα Ψηφιακό Ημερολόγιο Δασκάλου;


1. Ενότητα με σελίδες που αφορούν τους "Μαθητές¨ ή την "Τάξη", όπως είναι σελίδες για: 

  • Την καταγραφή των στοιχείων των μαθητών & τη λίστα επικοινωνίας με γονείς.
  • Καταγραφής της επικοινωνίας με γονείς.
  • Βαθμολογίες
  • Απουσίες
  • Εργασίες
  • Την οργάνωση της συνάντησης γονέων.
  • Τις σημειώσεις της ενημέρωσης γονέα.




2. Ενότητα με σελίδες για τον "Προγραμματισμό", όπως είναι οι σελίδες για:

  • Τον προγραμματισμό Α, Β & Γ τριμήνου.
  • Να ετοιμάσει ένα πλάνο μαθήματος
  • Τον ετήσιο προγραμματισμός εργαστηρίων δεξιοτήτων.
  • Σημειώσεις και προγραματισμό του κάθε εργαστηρίου.
  • Καταγραφή των υλικών που χρειάζονται για την τάξη.



3. Ενότητα με σελίδες για τα ¨Προσωπικά" ή τον προγραμματισμό των υποχρεώσεων σε προσωπικό επίπεδο. Τέτοιες σελίδες μπορεί να είναι για:

- Σημειώσεις σε μηνιαίο, εβδομαδιαίο ή ημερήσιο προγραμματισμό.

- Τον προγραμματισμό γευμάτων & λίστα για τα ψώνια.

- Την καταγραφή βάρους & συνηθειών.

- Τον οικονομικό προγραμματισμό & καταγραφή εξόδων.




4. Τη βασική ενότητα για τον προγραμματισμό των μαθημάτων ανά μήνα. Τέτοιες σελίδες είναι:

- Το μηνιαίο πλάνο προγραμματισμού για όλους του μήνες.

- Το εβδομαδιαίο πλάνο προγραμματισμού (Σεπτέμβρης-Ιούνης)

- Το ημερήσιο πλάνο προγραμματισμού (Σεπτέμβρης-Ιούνης)






5. Ενότητα με σημειωματάρια. Δηλαδή ενότητες που περιέχουν διάφορους τύπους σελίδων, για διαμόρφωσή τους ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο καθένας. Δηλαδή:

  • Σελίδες με γραμμές
  • Σελίδες με κουτάκια
  • Λευκές σελίδες
  • Σελίδες με ημερήσιο πλάνο
  • To do list




Πως χρησιμοποιείται ένα Ψηφιακό Ημερολόγιο Δασκάλου;


Αρχικά, ένα ψηφιακό ημερολόγιο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αρχείο pdf. Οπότε, θα πρέπει να ανοίξει με μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα για annotate (π.χ. Noteshelf, Notability, Goodnotes, Xodo). Εφαρμογές στον οποίες δεν λειτουργούν οι υπερδυνδεσμοι (όπως για παράδειγμα το Samsung note), οι υπερσύνδεσοι στους σελιδοδείκτες δε θα λειτουργούν και δεν θα γίνεται απευθείας μετάβαση στην ενότητα.

Το tablet θα πρέπει να υποστηρίζει ενεργή γραφίδα, όπως είναι το spen, το apple pencil ή οποιαδήποτε ενεργή γραφίδα. Με αυτή μπορεί να γράψει κανείς απευθείας επάνω στο αρχείο, χωρίς να επηρεάζεται από την παλάμη που ακουμπάει στην οθόνη (palm rejection) και με εξαιρετική ακρίβεια γραφής, σαν να έγραφε σε κανονικό χαρτί. Σϊγουρα μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς και με μια συσκευή που δεν υποστηρίζει ενεργή γραφίδα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί μια συμβατή γραφίδα (capacitive stylus) όμως δε θα πρέπει να ακουμπάει το χέρι του στην οθόνη ή να χρησιμοποιεί το ειδικό γάντι για να περιορίζει την αντίδραση της οθόνης με την παλάμη και δε θα έχει την ίδια ακρίβεια γραφής με αποτέλεσμα ο γραφικός χαρακτήρας να φαίνεται αλοιωμένος.


Τα ψηφιακά ημερολόγια έχουν τη δυνατότητα πλήρους εξατομίκευσης ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι σελίδες μπορούν να πολλαπλασιαστούν, να μετακινηθούν ή να αφαιρεθούν, χωρίς να επηρεάζει τους υπερσυνδέσμους. Με μόνη εξαίρεση τις σελίδες που λειτουργούν σαν εξώφυλλο. Επιπλεόν, η ίδια η εφαρμογή παρέχει μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και ειδών μύτης μολυβιού ώστε οι σημειώσεις να έχουν τη μορφή που ο καθένας επιθυμεί. Τέλος, μπορεί κανείς να εισάγει εικόνες, φωτογραφίες, γραφικά, ήχο, ακόμα και video!

Στην περίπτωση που το Ψηφιακό Ημερλόγιο δεν περιέχει ημερομηνίες, τότε οι ημερομηνίες προστίθενται χειρόγραφα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύτεί το αρχικό αρχείο, να αντιγραφεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια.



Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να βρει μια τεράστια ποικιλία ψηφιακών ημερολογίων κάθε τυπού, κυρίως στην αγγλική τους έκδοση. 
Μια ελληνική έκδοση ενός Ψηφιακού Ημερολογίου για Δασκάλους μπορεί κανείς να βρει εδώ: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου