Μια νέα χρονιά πλησιάζει και σε λίγο όλοι θα ετοιμαζόμαστε για τη νέα σχολική χρονιά. Ένα από τα πρώτα πράγμματα που ετοιμάζει ένας εκπαιδευτικός είναι το ημερολόγιό του ή το ντοσιέ του το οποίο θα γεμίσει με προγραμμάτα, μαθήματα, ιδέες, σκέψεις και θα τον κρατήσει οργανωμένο μέσα στη χρονιά.
Το ψηφιακό ημερολόγιο δασκάλου είναι ένας ψηφιακό εργαλείο παραγωγικότητας, το οποίο μπορεί να έχει κανείς συνέχεια μαζί του, στο tablet του, και του παρέχει ψηφιακό χώρο για τις σκέψεις, τα μαθήματά και τους στόχους του.
Ένα ψηφιακό ημερολόγιο μπορεί χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε android tablet ή ipad. Όμως, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται:
- Μια εφαρμογή ανάγνωσης pdf στην οποία υπάρχει η δυνατότητα να σημειώσει επάνω τους και παράλληλα να γίνεται χρήση των υπερσυνδέσμων του κειμένου (π.χ. Noteshelf, Notability, Goodnotes, Xodo).
- Μια ενεργή γραφίδα, όπως το spen, το apple pencil ή οποιαδήποτε άλλη συμβατή.
Φυσικά, η ψηφιακή του μορφή δεν αποκλείει τη δυνατότητα εκτύπωσης των σελίδων που προτιμάει κανείς και τη χρήση του στη φυσική τους μορφή με χαρτί και μολύβι. Επιπλέον, μέσα από την εφαρμογή υπάρχει η δυνάτοτητα κοινοποίησης της κάθε σελίδας του ημερολογίου, μαζί με τις σημειώσεις που έχει επάνω, είτε ως email είτε ως μηνυμα καθώς και η εκτύπωσή τους.
Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα Ψηφιακό Ημερολόγιο Δασκάλου;
1. Ενότητα με σελίδες που αφορούν τους "Μαθητές¨ ή την "Τάξη", όπως είναι σελίδες για:
- Την καταγραφή των στοιχείων των μαθητών & τη λίστα επικοινωνίας με γονείς.
- Καταγραφής της επικοινωνίας με γονείς.
- Βαθμολογίες
- Απουσίες
- Εργασίες
- Την οργάνωση της συνάντησης γονέων.
- Τις σημειώσεις της ενημέρωσης γονέα.
2. Ενότητα με σελίδες για τον "Προγραμματισμό", όπως είναι οι σελίδες για:
- Τον προγραμματισμό Α, Β & Γ τριμήνου.
- Να ετοιμάσει ένα πλάνο μαθήματος
- Τον ετήσιο προγραμματισμός εργαστηρίων δεξιοτήτων.
- Σημειώσεις και προγραματισμό του κάθε εργαστηρίου.
- Καταγραφή των υλικών που χρειάζονται για την τάξη.
3. Ενότητα με σελίδες για τα ¨Προσωπικά" ή τον προγραμματισμό των υποχρεώσεων σε προσωπικό επίπεδο. Τέτοιες σελίδες μπορεί να είναι για:
- Σημειώσεις σε μηνιαίο, εβδομαδιαίο ή ημερήσιο προγραμματισμό.
- Τον προγραμματισμό γευμάτων & λίστα για τα ψώνια.
- Την καταγραφή βάρους & συνηθειών.
- Τον οικονομικό προγραμματισμό & καταγραφή εξόδων.
4. Τη βασική ενότητα για τον προγραμματισμό των μαθημάτων ανά μήνα. Τέτοιες σελίδες είναι:
- Το μηνιαίο πλάνο προγραμματισμού για όλους του μήνες.
- Το εβδομαδιαίο πλάνο προγραμματισμού (Σεπτέμβρης-Ιούνης)
- Το ημερήσιο πλάνο προγραμματισμού (Σεπτέμβρης-Ιούνης)
5. Ενότητα με σημειωματάρια. Δηλαδή ενότητες που περιέχουν διάφορους τύπους σελίδων, για διαμόρφωσή τους ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο καθένας. Δηλαδή:
- Σελίδες με γραμμές
- Σελίδες με κουτάκια
- Λευκές σελίδες
- Σελίδες με ημερήσιο πλάνο
- To do list
Πως χρησιμοποιείται ένα Ψηφιακό Ημερολόγιο Δασκάλου;
Αρχικά, ένα ψηφιακό ημερολόγιο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αρχείο pdf. Οπότε, θα πρέπει να ανοίξει με μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα για annotate (π.χ. Noteshelf, Notability, Goodnotes, Xodo). Εφαρμογές στον οποίες δεν λειτουργούν οι υπερδυνδεσμοι (όπως για παράδειγμα το Samsung note), οι υπερσύνδεσοι στους σελιδοδείκτες δε θα λειτουργούν και δεν θα γίνεται απευθείας μετάβαση στην ενότητα.
Το tablet θα πρέπει να υποστηρίζει ενεργή γραφίδα, όπως είναι το spen, το apple pencil ή οποιαδήποτε ενεργή γραφίδα. Με αυτή μπορεί να γράψει κανείς απευθείας επάνω στο αρχείο, χωρίς να επηρεάζεται από την παλάμη που ακουμπάει στην οθόνη (palm rejection) και με εξαιρετική ακρίβεια γραφής, σαν να έγραφε σε κανονικό χαρτί. Σϊγουρα μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς και με μια συσκευή που δεν υποστηρίζει ενεργή γραφίδα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί μια συμβατή γραφίδα (capacitive stylus) όμως δε θα πρέπει να ακουμπάει το χέρι του στην οθόνη ή να χρησιμοποιεί το ειδικό γάντι για να περιορίζει την αντίδραση της οθόνης με την παλάμη και δε θα έχει την ίδια ακρίβεια γραφής με αποτέλεσμα ο γραφικός χαρακτήρας να φαίνεται αλοιωμένος.
Τα ψηφιακά ημερολόγια έχουν τη δυνατότητα πλήρους εξατομίκευσης ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι σελίδες μπορούν να πολλαπλασιαστούν, να μετακινηθούν ή να αφαιρεθούν, χωρίς να επηρεάζει τους υπερσυνδέσμους. Με μόνη εξαίρεση τις σελίδες που λειτουργούν σαν εξώφυλλο. Επιπλεόν, η ίδια η εφαρμογή παρέχει μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και ειδών μύτης μολυβιού ώστε οι σημειώσεις να έχουν τη μορφή που ο καθένας επιθυμεί. Τέλος, μπορεί κανείς να εισάγει εικόνες, φωτογραφίες, γραφικά, ήχο, ακόμα και video!
Στην περίπτωση που το Ψηφιακό Ημερλόγιο δεν περιέχει ημερομηνίες, τότε οι ημερομηνίες προστίθενται χειρόγραφα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύτεί το αρχικό αρχείο, να αντιγραφεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου