Σάββατο 30 Απριλίου 2022

"Ταξίδεψε η καρδιά..." ... ένα πρόγραμμα εργαστηρίων δεξιοτήτων στη θεματική Ευ Ζην.

 Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα βιβλίο σταθμός, το οποίο έχει γίνει πηγή έμπνευσης σε διάφορους τομείς. Οπότε ο Μικρός Πρίγκιπας και κάποια από τα γνωμικά του πρωτοστατουν σε μπλουζάκια, αφίσες, τσάντες. κοσμήματα, κούπες και σε όποιο άλλο αντικείμενο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Ο Μικρός Πρίγκιπας, όμως, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου κινούμενα σχέδια σαν παιδί, αλλά και ένα μαγικό βιβλίο το οποίο κάθε φορά που το διαβάζεις σου αποκαλύπτει και μια νέα πτυχή.

Μέσα από αυτές τις εμπειρές μου, αποφάσισα η Β τάξη να γνωρίσει τον Μικρό Πρίγκιπα συμμετέχοντας στο πρόγραμμα με θέμα «Ευ ζην" και  υποθεματική  "Ψυχική-συναισθηματική υγεία & πρόληψη" με τίτλο:

«Ταξίδεψε η καρδιά...»

 

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά, γνώρισαν τον Μικρό Πρίγκιπα και μαζί του έκαναν ένα ταξίδι στο υπέροχο κείμενο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί. 

Μέσα από αυτό, γνώρισαν κάποιους από τους πρωταγωνιστές και μαζί τους ανακάλυψαν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Μελέτησαν τον τρόπο που επικοινωνούμε, διερεύνησαν τους λόγους της μη αποτελεσματικής επικοινωνίας, προβληματίστηκαν πάνω σε αυτούς και αναρωτήθηκαν τι θα έπρεπε να αλλάξει ώστε να γίνει αποτελεσματική. Επεξεργάστηκαν τους όρους για τη δημιουργία καλών διαπροσωπικών σχέσεων, προβληματίστηκαν βάση των δικών τους εμπειριών και πρότειναν τις αξίες πάνω στις οποίες χτίζονται οι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. 

Επιπλέον, γνώρισαν και τον εαυτό τους, τον δικό τους διαφορετικό τρόπο σκέψης και τη δική τους μοναδικότητα σε σχέση με των υπολοίπων, τι είναι αυτό που θέλουν, τι τους στενοχωρεί αλλά και πώς οι ίδιοι συμβάλλουν στη δημιουργία μιας φιλίας.

Τέλος, αναρωτήθηκαν ποιες από τις αξίες αυτές είναι απαραίτητες για καλές διαπροσωπικές σχέσεις στο σχολείο αλλά και στην κοινωνία. 

Φυσικά, διάβασαν κείμενα, επεξεργάστηκαν αλληγορίες, έπαιξαν παιχνίδια, ζωγράφισαν, έκαναν ατομικές και ομαδικές εργασίες, παρουσίασαν και συζήτησαν πολύ!

Φαίνεται ότι μια μικρή αλλαγή ήρθε! Μια αλλαγή ευαισθητοποίησης, σεβασμού, κατανόησης, δικαιοσύνης μεταξύ τους αλλά και ανάγκη για συζήτηση, επικοινωνία και συμβιβασμό που τα επιζητούν πια κάθε φορά που διαφωνούν.





«Ετοιμασίες για ταξίδι»

Ατομική κατασκευή & έκφραση συναισθημάτων




«Επικοινωνούμε»

Ομαδικό παιχνίδι επικοινωνίας




«Επικοινωνούμε»

Ομαδικό παιχνίδι επικοινωνίας




«Κάνουμε φίλους και συνεργαζόμαστε;»

Παρουσίαση ατομικής εργασίας.





«Εμείς και οι άλλοι»

Ομαδική εργασία – οι αξίες για καλές διαπροσωπικές σχέσεις.






«Αποχαιρετάμε τον Μικρό Πρίγκιπα»

Ομαδική εργασία – παρουσιάζουμε τους ήρωες του βιβλίου.


Η έμπνευση και η ροή του προγράμματος Ταξίδεψε η καρδιά βασίστηκε στο πρόγραμμα "Γνωρίζοντας τον εαυτό μου & τους άλλους με οδηγό τον Μικρό Πρίγκιπα" της Χριστίνας Χριστίδου, οι δραστηριότητές του οποίου προσαρμόστηκαν για παιδιά μικρότερης ηλικίας ή αντικαταστάθηκαν με πιο παιχνιώδεις δραστηριότητες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι μικροί μαθητές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου