Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ClassDojo... μια εφαρμογή διαχείρισης τάξης.

  Ένα μεγάλο θέμα για κάθε δάσκαλο είναι η διαχείριση της τάξης και φυσικά το ίδιο προβληματίζει κι εμένα κάθε χρόνο. 
 Για το λόγο αυτό βρίσκομαι σε μια συνεχή αναζήτηση προς ένα καλύτερο σύστημα για περισσότερο χαρούμενες τάξεις.
  Όπως είχα αναφέρει και στην ανάρτηση "Είμαι έτοιμος να μάθω; - Ένα σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς"  πιστεύω στη δημιουργία ενός εσωτερικού μηχανισμού ελέγχου που μπορούμε να βοηθήσουμε να αναπτύξει κάθε παιδί για να ελέγχει την συμπεριφορά του. Είμαι αντίθετη στην παραδοσιακή και μάλλον απαρχαιωμένη τακτική να επιβάλλεις την πειθαρχία με απόλυτο τρόπο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο σημαντικότερος για μένα είναι ότι στην ουσία με αυτόν τον τρόπο δεν εκπαιδεύεις το παιδί στις καλές συμπεριφορές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μόλις σταματήσει να βρίσκεται κάτω από αυτόν τον αυστηρό έλεγχο να επανέρχεται σε παλιότερες, αρνητικές συμπεριφορές. Θεωρώ ότι αυτό δεν βοηθά ούτε το παιδί ούτε και τον επόμενο εκπαιδευτικό ο οποίος θα αναλάβει μια τάξη χωρίς εσωτερικό έλεγχο πειθαρχίας.

  Πριν από 2 χρόνια σε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα είχα ακούσει για το πρόγραμμα ClassDojo το οποίο εφαρμόζεται κυρίως στο εξωτερικό για τον έλεγχο της πειθαρχίας στην τάξη με θετικά, από όσο διάβασα αποτελέσματα.  Οπότε άρχισα να το ψάχνω και να διαβάζω γι αυτό...
  •   Τι είναι το ClassDojo;
  Το ClassDojo είναι μια εφαρμογή στην οποία συνδέεσαι από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό σου. Από εκεί μπορείς να εφαρμόσεις ένα σύστημα επιβραβεύσεων ή ποινών σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να βελτιώσεις τη συμπεριφορά των μαθητών σου μέσα στην τάξη αλλά και έξω από αυτή. 
  Παράλληλα μπορείς να παρακολουθείς την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους, τις αδυναμίες και να βγάζεις χρήσιμα στατιστκά αποτελέσματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν είτε από εσένα τον ίδιο, είτε από τους γονείς.
  Επιπλέον σε αυτή την εφαρμογή μπορούν να συνδεθούν με τον δικό τους κωδικό οι γονείς για να παρακολουθούν την εξελικτική πορεία των παιδιών τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δουν μέσα από το προφίλ τους τις αναφορές των παιδιών.
  Παράλληλα η επικοινωνία γονιών-εκπαιδευτικού μπορεί να γίνει πολύ πιο άμεση αφού υπάρχει η δυνατότητα για προσωπικά μηνύματα. Τελευταία στην εφαρμογή προστέθηκε και η δυνατότητα ανάρτησης φωτογραφιών από δραστηριότητές μέσα στην τάξη στις οποίες έχουν πρόσβαση μόνο οι γονείς και ο εκπαιδευτικός.
  Την εφαρμογή αυτή χρησιμοποιούν πάνω από 35 εκατομμύρια χρήστες και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ τη χρησιμοποιεί 1 στα 2 σχολεία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι βοηθάει σημαντικά στην ενθάρρυνση των παιδιών να αναπτύξουν θετικές συμπεριφορες. Επιπλέον η ενεργός συμμετοχή των γονιών που έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την πορεία του παιδιού μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν τα αποτελέσματα ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί η επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό είναι πιο άμεση και οι δυο μαζί συνεργάζονται για το καλό του παιδιού.
  • Πώς λειτουργεί όμως;
1.  Αρχικά θα πρέπει να κάνεις εγγραφή στην σελίδα του ClassDojo.



 
 2. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξεις με ποια ιδιότητα μπαίνεις στην πλατφόρμα (δάσκαλος, μαθητής ή γονιός)



 
3. Στη συνέχεια καταχωρείς τα στοιχεία σου.
  

4. Μετά θα πρέπει να αναζητήσεις το σχολείο σου από τη λίστα. Αν δεν υπάρχει τότε επιλέγεις I'm not in a school και μπορείς να προσθέσεις το δικό σου σχολείο.


 
5. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έχεις ήδη μπει και μπορείς να δεις μια δοκιμαστική τάξη. Με αυτή μπορείς να πειραματιστείς όσο θες έτσι ώστε να εξοικειωθείς με τη λειτουργία.




  • Πώς δημιουργούμε τον φάκελο της τάξης μας;
1. Για να δημιουργήσω τη δική μου τάξη πατάω πάνω στο +

 
2. Στη συνέχεια καταχωρώ τους μαθητές μου πατώντας το + και προσθέτοντας έναν έναν τους μαθητές μου. Αυτόματα η πλατφόρμα δίνει και μια εικόνα με ένα τερατάκι στον κάθε μαθητή. Αυτό όμως μπορείς να το επεξεργαστείς αργότερα από το edit class και να διαλέξεις μόνος σου τα τερατάκια ή να ανεβάσεις και δικά σου εικονίδια.

 
3. Αφού ολοκληρώσεις αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να καθορίσεις τις θετικές ή τις αρνητικές επιβραβεύσεις. Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις, επιλέγεις το edit class και στη συνέχεια την καρτέλα που θες να τροποποιήσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση επιλέγεις skills και έχεις τις επιλογές θετική και χρειάζεται ενίσχυση. 




   Η εφαρμογή είναι στα αγγλικά αλλά αφού τα επεξεργαστείς  μπορείς να περάσεις τις δικές σου επιβραβεύσεις στα ελληνικά και φυσικά να επιλέξεις από τα εικονίδια που είναι διαθέσιμα ή να προσθέσεις δικά σου.





4. Αν στην τάξη σου δουλεύεις με ομάδες μπορείς πατώντας επάνω στην επιλογή groups να δημιουργήσεις και στην εφαρμογή τις ομάδες που έχεις στην τάξη σου.

Τώρα το ClassDojo είναι ετοιμο να το χρησιμοποιήσεις στην τάξη. Πώς γίνεται αυτό;


  Αρχικά, η εφαρμογή έχει το παρουσιολόγιο.
Εκεί μπορείς να σημειώνεις τους παρόντες και τους απόντες μαθητές. Η εφαρμογή στο τάμπλετ έχει και την επιλογή αργοπορημένος.
 Όμως ενώ την εφαρμογή μπορείς να την χρησιμοποιήσεις χωρίς συνδεση στο ίντερνετ (όταν συνδέεται συγχρονίζει τα δεδομένα που έχεις περάσει ώστε να γίνουν ορατά και στους γονείς αλλά και να τα έχεις διαθέσιμα από τον υπολογιστή σου) την καταχώρηση των απουσιών δεν μπορείς να την κάνεις χωρίς ίντερνετ.

  Στη συνέχεια, επιλέγοντας έναν μαθητή μπορείς να του δώσεις την θετική ή αρνητική επιβράβευση που επιθυμείς. Εκτός από αυτό υπάρχει και η δυνατότηα πολλαπλής επιλογής (select multpe) όπου μπορείς να επιλέξεις είτε περισσότερους από έναν είτε όλους τους μαθητές αν θες να κάνεις μια ομαδική επιβράβευση. Επίσης μπορείς από την επιλογή groups να επιλέξεις μια ομάδα και να επιβραβεύσεις τους μαθητές της συγκεκριμένης ομάδας. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής έχει δηλωθεί ως απών είναι "αόρατος" στην εφαρμογή και δεν επιλέγεται στις πολλαπλές επιλογές.
  
 Τέλος από το view reports μπορείς να δεις την γενική εικόνα της τάξης σου. Πατώντας αριστερά στο όνομα ενός μαθητή μπορείς να έχεις την αναφορά του συγκεκριμένου μαθητή και να αφήσεις ένα σημείωμα αν θες για τους γονείς σχετικά με κάποια από τις επιβραβεύσεις. Από αυτό το μενού μπορείς και να διαγράψεις κάποια επιβράβευση που μπορεί να έγινε κατά λάθος.



 Τελειώνοντας, από τις ρυθμίσεις έχεις περισσότερες επιλογές για να προσαρμόσεις την εικόνα της τάξης και της εφαρμογής ώστε να είναι περισσότερο λειτουργική. 
  •  Από το μικρό εικονίδιο με τα δυο ανθρωπάκια επάνω δεξιά μπορείς να εκτυπώσεις ή να στείλεις προσκλήσεις για να συνδεθούν με το πρόγραμμα οι γονείς ή οι μαθητές σου,
  •  από τα μηνύματα μπορείς να επικοινωνήσεις με όλους ή προσωπικά με κάθε γονιό και 
  •  από το stories να ανεβάσεις φωτογραφίες ή όποιο άλλο υλικό μπορεί να θες να κοινοποιήσεις στους γονείς.

  Μην ξεχάσετε στο κάτω μέρος της σελίδας μπορείτε να βρείτε το classcode της τάξης σας! 



πηγές: 
http://www.safekids.gr/%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-games/%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD

http://bloggarontasekpaideutika.blogspot.gr/2015/10/class-dojo.html

http://mygreenteaching.blogspot.gr/2016/04/on-line.html

http://dide-peiraia.att.sch.gr/plinetp/images/stories/files/imerida_plinet/ClassDojo.pdf

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος21/4/20, 6:42 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!
    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΨΑΧΝΑ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΒΡΩ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ.....ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ....
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ
    ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΟΠΩΣ ΕΣΥ
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
    ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ---kristi

    ΑπάντησηΔιαγραφή